Camera-angst? Met deze 4 stappen kom je er overheen!
Je wilt niets liever dan je kennis omzetten in een waardevolle online cursus. Maar die camera…wanneer je een online cursus gaat maken ontkom je er niet aan. Of je zult de camera gebruiken voor je cursusvideo’s, of voor de marketing van je online cursus.
Je staart door de lens, je praat tegen jezelf en verder is het compleet stil in de ruimte. Het is moeilijk voor te stellen dat je echt een gesprek aangaat met je cursisten. Het roept bij veel mensen angst op, frustratie en awkwardness. Ik vertel je 4 gemakkelijke stappen om van je camera-angst af te komen en eindelijk aan je online cursus te starten.
Inhoudsopgave
Wat is camera-angst en waar wordt het door veroorzaakt?
Camera-angst, ook wel cameravrees, is een veelvoorkomend fenomeen waarbij je je ongemakkelijk of gestrest voelt wanneer je gefilmd wordt. (Of zelfs bij het idee alleen al!). Hoe dit zich uit kan variëren per persoon; van lichte nervositeit tot zweetaanvallen en benauwdheid. Maar waar komt deze angst eigenlijk vandaan?
Cameravrees heeft meestal te maken met onzekerheid en sociale druk. In onze huidige digitale wereld worden we constant geconfronteerd met perfecte plaatjes. Dit geeft een heel vertekend beeld en (onopgemerkt) kan het ervoor zorgen dat je je onzeker voelt over je eigen uiterlijk en prestaties. Ook de angst om (publiekelijk) af te gaan of angst voor spreken in het openbaar (plankenkoorts) kan een rol spelen. Je kunt je kwetsbaar voelen wanneer alle ogen op jou gericht zijn. Dat is een hele natuurlijke reactie. Ga bij jezelf eens na waar die angst voor de camera bij jou door wordt veroorzaakt. Zijn deze angsten reëel, of valt het eigenlijk allemaal wel mee wanneer je het heel feitelijk bekijkt? Door je hier bewust van te worden kan je je cameravrees stap voor stap aanpakken.
Bij mijn eigen klanten zie ik vooral dat ze bang zijn voor de mening van anderen en dit heeft alles te maken met de angst voor afwijzing of niet goed genoeg zijn. Op het moment dat je een online cursus maakt word je “gezien” en dat kan kwetsbaar voelen. Vooral wanneer je cursus een succes blijkt te zijn, krijg je te maken met mensen die daar iets van vinden. Maar onthoud; je hoeft niet voor iedereen te zijn.
Praktische tips bij camera-angst
Stap 1: Maak je eerste video en verwijder ‘m
Het probleem met camera-angst is dat je een bepaald idee hebt van hoe je moet overkomen. Je ziet de mensen in je Instagram tijdlijn, de sprekers, de YouTubers die stuk voor stuk moeiteloos tegen de camera spreken alsof ze nooit anders hebben gedaan en het enige dat jij kan denken is; hoe kan ik dit ook?. Als je nog nooit tegen de camera hebt gepraat is het gat tussen waar je nu staat en waar je wilt staan groot. Dit verschil dat verlamd je… Stop daarom met jezelf te vergelijken met mensen die dit al jaren doen, dan ga je denken dat je gefaald hebt. In plaats daarvan, doe je dit: maak je eerste video en verwijder ‘m. Ik wil niet dat je enige moeite doet voor deze opname. Pak gewoon je tripod, je telefoon en begin met praten. Probeer dit 30 seconden lang te doen, gewoon om het even te ervaren. Je hoeft ‘m daarna niet eens te bekijken. Geef jezelf een schouderklopje. Want je hebt zojuist de eerste stap gezet: je hebt je eerste video gemaakt.
Stap 2: Maak je tweede video en kijk ‘m terug
Neem nog een video op en probeer deze langer te maken dan je eerste video. Deze video mag je wel terugkijken. Ook dit is weer onderdeel van het proces, want vooral wanneer je voor het eerst een video van jezelf terugkijkt is dit best een vreemde ervaring. Ik weet zeker dat je denkt; ben ik dat? En: zo praat ik dus, zo zie ik eruit. Dit kan zowel een positieve ervaring zijn (“oh, dat valt best mee, het ziet er beter uit dan ik dacht”) als een negatieve ervaring zijn (“wat doe ik rare dingen met mijn gezicht en handen”). Dit is een hele natuurlijke reactie; er zijn altijd dingen die je leuk vindt aan jezelf en sommige dingen niet. Dit is voor nu irrelevant. Probeer je niet op de details te focussen. Voor nu mag je één ding uitkiezen wat je wilt verbeteren en daarmee aan de slag gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan;
- Ik wil wat luider praten
- Ik wil meer pauzes toevoegen
- Ik wil niet naar mezelf kijken, maar écht naar de camera
Stap 3: Deel je video
Je hebt de eerste stappen gezet! Hoogste tijd om je video wat meer publiek te geven. Stuur ‘m naar een vriend of vriendin of plaats ‘m, als je er klaar voor bent, op je social account. Zo kan je langzaam wennen aan het idee van zichtbaar zijn. Na het terugkijken van je eigen video’s zie je zelf waarschijnlijk honderd dingen die je anders zou willen doen, maar echt: jouw cursist ziet dit vaak niet eens! Gebruik eventuele feedback om te groeien en laat het je er niet van weerhouden om door te gaan. Oefening baart kunst! Hoe vaker jij jezelf filmt, hoe natuurlijker het voor je zal gaan voelen.
Stap 4: Geef jezelf de tijd om beter te worden
En ik weet het, dit klinkt zo cliché. Maar ik was echt te streng voor mijzelf. Ik heb mezelf op zoveel dingen afgekraakt, tot het moment dat ik begon te accepteren dat ik ook gewoon ergens moest starten. Inmiddels pak ik moeiteloos de camera en zit ik er niet meer over in dat mijn haar niet perfect zit of dat ik over mijn woorden struikel. So be it. Mijn kennis komt over, mensen maken écht stappen met mijn video’s en niemand slaapt er een nacht slechter op als ik iets te vaak “uh” zeg. De leukste video’s ontstaan juist wanneer je jezelf laat zien zoals je bent. Mensen verbinden zich sneller met mensen, oftewel; met iemand die zichzelf en authentiek is. Laat je ware ik zien, inclusief die kleine imperfecties en eigenaardigheden. Je zult merken dat je daarmee vanzelf je ideale klant aantrekt.
Klaar voor het echte werk?
Dit hele proces van het overwinnen van je camera-angst gaat om kleine stapjes. Het gaat erom dat je stap voor stap het gat tussen waar je wil zijn en waar je nu bent, kleiner maakt. Ben je klaar voor het echte werk? Dan kunnen deze tips je nog verder op weg helpen:
- Gebruik de juiste apparatuur: Zorg voor een goede camera en verlichting. Dit kan natuurlijk gewoon de camera van je telefoon of laptop zijn, maar controleer wel altijd van tevoren je set-up (de hoek van waaruit je filmt bijvoorbeeld). Met een ringlight kan je je belichting nog beter maken en het zorgt ervoor dat de beelden er professioneel uitzien. De righlight is ook inclusief statief, waardoor je steady beeld krijgt tijdens het opnemen. Echt een musthave! Investeer eventueel nog in een microfoontje, zodat je audio helder en duidelijk is. Zelf maak ik gebruik van dit microfoontje, welke ik aan mijn telefoon koppel. Omdat ik mijn cursus met een Iphone opneem, heb ik hiervoor ook een koppelstukje nodig, zodat ik het microfoontje met mijn Iphone kan verbinden.
- Oefen van tevoren: Schrijf het script van je video uit en lees de tekst voordat je je video gaat opnemen een paar keer hardop voor. Dit helpt je om vloeiender te spreken tijdens de opname. Door je script uit te schrijven, krijg je een beter idee van wat je wilt zeggen en hoe je het wilt zeggen. (En soms kom je ineens nog wat foutjes tegen. Dat scheelt je weer een ’take’).
- Zorg ervoor dat je niet gestoort wordt: Niets zo irritant als een telefoon die ineens af gaat terwijl je opname er bijna op zit! Een tip; laat je video opname gewoon doorlopen, ongeacht de fouten. Dan hoef je niet elke keer weer een nieuwe video op te nemen. Knip vervolgens alle niet goede delen eruit. Zet je telefoon dus op stil zodat je niet gestoord wordt. Een rustige omgeving helpt je om in de juiste flow te blijven en het voorkomt ongewenste achtergrondgeluiden.
- Dress for success: Kies kleding waarin je je jezelf en zelfverzekerd voelt, en verwerk eventueel de kleuren van je huisstijl in je outfit. (Yes, it’s all in the details). Dit geeft je een comfortabel gevoel en het zorgt direct voor herkenbaarheid. Vermijd drukke patronen of kleuren die kunnen afleiden.
- Houd een glas water bij de hand: Dit is vooral belangrijk wanneer je langere opnames maakt of veel moet praten.
- Let op je stemgebruik en houding: Probeer een open houding aan te nemen; dit straalt zelfvertrouwen en toegankelijkheid uit. Vermijd gesloten houdingen zoals gekruiste armen; dit kan (onbewust) overkomen als defensief of ongeïnteresseerd. Houd je schouders laag en ontspannen en probeer naar je buik te ademen. Je zult merken dat je dan automatisch ook rustiger en lager gaat praten. Praat niet te snel en maak gebruik van kleine handgebaren om je verhaal kracht bij te zetten. Varieer (wanneer dit natuurlijk voor je voelt) in toonhoogte en tempo om je boodschap interessanter te maken en om te voorkomen dat je monotoon klinkt.
- Wees niet bang om je gezicht te gebruiken: Dit maakt je video’s levendiger en aantrekkelijker. Een glimlach kan bijvoorbeeld veel doen om je toegankelijkheid en vriendelijkheid te benadrukken. (Onthoud vooral ook dat het leuk is wat je doet en geen ‘moetje’).
- Just do it: Probeer er een gewoonte van te maken om regelmatig video’s op te nemen. Hoe meer je het doet, hoe comfortabeler je wordt.
In de cursus; je online cursus maken in 5 stappen leer je alles over het maken van je eigen online cursus, inclusief je cursus video’s! Na deze cursus weet jij precies hoe je voor de camera kunt staan, hoe je scripts maakt en hoe je vervolgens je beelden bewerkt als een professional!
Hi! Ik ben Daphne
Online cursus expert. Zodra jij er klaar voor bent, help ik je graag met het omzetten van je kennis in een winstgevende online cursus. Leer via mijn online cursussen of werk met mij in een 1-1 traject.
Gratis
Van kennis naar kassa e-book
De 5 onmisbare tools die je nodig hebt om razendsnel online cursussen te maken en verkopen, in een handige download!
Aan de slag met je winstgevende online cursus?
Pas mijn simpele, bewezen strategieën toe of werk met mij 1-1
Copyright © 2024 – Door Met Daphne