Online cursus maken

Zelf een online cursus maken? In 5 stappen van idee naar verkopen

Een online cursus maken is dé manier om je kennis te delen en een passief inkomen te genereren. Maar hoe maak je een online training? Hoe bepaal je de prijs van je cursus? En welke tools heb je nodig? In dit artikel deel ik 5 essentiële stappen met je die je vandaag nog kunt toepassen om van jouw online cursus een succes te maken. 

Inhoudsopgave

Stap 1: Knopen doorhakken

- Kies een niche (en waarom dit zo belangrijk is)

Het kiezen van een niche is een van de belangrijkste stappen bij het maken van een online cursus. Natuurlijk wil je je cursus aan zo veel mogelijk mensen verkopen. Maar het is hierin wel essentieel dat je een specifieke doelgroep uitkiest. Want als je marketing gericht is op een heel breed publiek, wie spreek je dan eigenlijk aan? Wanneer je je richt op een klein gedeelte van je markt word je veel aantrekkelijker voor jouw potentiële klant en worden je uitingen veel duidelijker en scherper. Zorg ervoor dat je kort en bondig kunt vertellen wat je doet en voor wie je dat doet; dan weet je dat je op de goede weg zit.

Hoe je bepaalt wie je ideale klant is? Brainstorm vrij en begin bijvoorbeeld met het opschrijven van de demografische gegevens van je klant zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en beroep. Maar ga ook een laagje dieper; wat zijn de interesses van je ideale klant, wat zijn de uitdagingen waar hij of zij tegenaan loopt, wat is de gewenste transformatie van je niche, welke problemen los jij op en wat zijn de grootste verlangens van je droomklant. Al deze gegevens helpen je om de inhoud van je cursus perfect op je klant af te stemmen. In mijn cursus Maak je online cursus in 5 stappen’ vind je een kerndocument met strategische vragen om een messcherpe doelgroepanalyse en productbelofte op één A4 te schrijven. Dé basis voor een succesvolle online cursus. 

Shortcut naar succes?

Tot nu toe heb je veel zelf uitgevogeld in je bedrijf. Ook voor je online cursus. Maar in de praktijk valt dat toch wel erg tegen. Het kost veel tijd, de gratis content is verstrooid en er zit geen strategie achter. Jij wilt in zo min mogelijk tijd, een succesvolle online cursus. 

Bij jouw grootse ambities horen grootse stappen. De juiste stappen. En je bent er klaar voor. Jij zet in 5 stappen je online cursus neer.

- Bepaal de prijs

Het bepalen van de prijs van je cursus kan nog best een uitdaging zijn. In de praktijk zie ik dat veel ondernemers het moeilijk vinden om de juiste waarde aan hun kennis en expertise te hangen. Houd in je achterhoofd dat de prijs van je cursus lang niet altijd gebaseerd hoeft te zijn op de hoeveelheid uren die jij in je cursus hebt gestoken of op wat de cursist allemaal krijgt (aantal uren video, een community, een e-book). Natuurlijk laat je dit meewegen bij de prijsstelling, maar denk ook eens aan de resultaten en transformaties die je cursus teweeg kan brengen. Wat is dit waard voor jouw cursisten? Vaak veel meer dan je denkt. Je kunt ter inspiratie ook naar je concurrenten kijken om te zien wat anderen in jouw niche vragen voor hun online producten. Tot slot kan je er ook voor kiezen om je prijs geleidelijk op te bouwen:

Pilot prijs: Voordat je je cursus officieel lanceert, kun je een pilotversie aanbieden tegen een gereduceerde tarief. Dit helpt je om feedback te verzamelen, je inhoud te testen en om een eerste groep enthousiaste studenten op te bouwen. De pilotprijs is vaak lager omdat cursisten weten dat ze een vroege versie van de cursus krijgen en mogelijk wat kleine foutjes tegen kunnen komen. (Tip: verzamel mooie reviews van je pilot groep. Zo heb je meteen wat social proof die je kunt verwerken in je marketinguitingen).

Early Bird prijs: Bij de officiële lancering kan je een early bird prijs aanbieden om urgentie te creëren en de eerste inschrijvingen te stimuleren. Dit is een tijdelijke korting voor degenen die zich als eerste aanmelden, vaak beperkt tot een bepaald aantal cursisten of een specifieke tijdsperiode. Deze strategie kan een gevoel van exclusiviteit en (prijs)voordeel geven aan je eerste klanten.

Evergreen prijs: Nadat de early bird periode is afgelopen, stel je een evergreen prijs in. Dit is de reguliere prijs van je cursus en dit zou de waarde van je inhoud volledig moeten weerspiegelen. Bij het bepalen van je evergreen prijs, moet je rekening houden met de waarde die je cursus biedt, de prijzen van concurrerende cursussen, en je kosten in combinatie met je winstdoelen. Dit is de prijs die je op de lange termijn hanteert en waar je je marketingstrategieën omheen bouwt.

Ter inspiratie kan je je cursusprijs geleidelijk opbouwen:

Een beginnerscursus: 50,- tot 300,- euro
Een cursus voor gevorderden: 300,- tot 700,-
Het totale pakket (met bijvoorbeeld 1:1 begeleiding of live dagen): boven 1000,- euro

- Kies je naam en de belofte

De naam van je cursus en de belofte die je doet zijn krachtige marketinginstrumenten die je niet mag onderschatten. Een sterke cursusnaam is duidelijk, aantrekkelijk en geeft direct een goed beeld van de inhoud én het eindresultaat van je cursus. Probeer je bij het bepalen van de naam te focussen op de transformatie. Een cursus met als naam: “Minder strijd met je kind” is duidelijker en aantrekkelijker dan “Opvoeden 2.0”. Gebruik krachtige taal, wees specifiek en zorg ervoor dat je naam (als het even kan) SEO-proof is zodat je makkelijk gevonden wordt door je doelgroep. 

- Kies je cursusvorm

Tijd om je cursusvorm te bepalen. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Ga je je cursus doorlopend verkopen (evergreen) of tijdelijk? 
  • Geef je mensen beperkte toegang of levenslang? 
  • Ga je je content geleidelijk delen of alles in één keer?

Stap 2: De inhoud bedenken

- Structuur aanbrengen

Nu je de basis hebt gelegd, is het tijd om de inhoud van je cursus te bedenken. Dit is waar jouw expertise naar voren komt. Als expert in je vakgebied zit je hoofd vol met waardevolle kennis. Het structureren van deze kennis naar een logische opbouw is essentieel voor de inhoud van je cursus. Maar hoe bundel je je kennis in een gestructureerde online cursus? Het is de grootste uitdaging voor beginnende cursusmakers.

Want, je idee voor je online cursus is groot, misschien zelfs wel te groot. Je hebt zoveel waarde te bieden. Maar, je wilt je cursisten niet overwhelmen. Je wilt in die bundel van informatie overzicht creëren. Je wilt van chaos naar structuur. Je wilt een steengoede cursus opzetten, die je cursisten bingewatchen. Dat leer je met dit werkboek. Hiermee zet je in slechts 20 minuten je volledige cursusstructuur op!

Mijn tip is om het bij maximaal 10 modules per cursus te houden. Ga je hier overheen? Dan raad ik je aan om strategisch na te denken over je productaanbod. Wellicht kan je je cursus opdelen in een instapproduct en een hoofdproduct? Dit is niet enkel een strategische stap voor je aanbod, ook voor je prijsstrategie. Hoe je dit doet, leer je in de cursus: je online cursus verkopen als een marketing goeroe.

Je cursist geboeid houden

Er zijn verschillende vormen waarin je je cursus kunt aanbieden. Denk hierbij aan video, tekst, audio, polls, quizes, live sessies of een combinatie daarvan. De vorm die je kiest is afhankelijk van het onderwerp van je cursus, je publiek en je persoonlijke voorkeur. Zelf ben ik gespecialiseerd in videocursussen, die je cursisten vanaf de bank kunnen binge-watchen. Wil je je cursisten het meeste uit je cursus laten halen? Geef ze dan praktische opdrachten mee zodat ze de stof direct in de praktijk brengen. 

Stap 3: Je thuisstudio inrichten

Klaar voor actie! Tijd om je cursus op te nemen! Gelukkig hoef je tegenwoordig geen fortuin uit te geven om een thuisstudio voor jezelf in te richten. De camera van je telefoon (of laptop), een tripod en een fijn microfoontje zijn vaak al voldoende om je videomodules op te nemen. Zelf maak ik gebruik van dit microfoontje, welke ik aan mijn telefoon koppel. Omdat ik mijn cursus met een Iphone opneem, heb ik hiervoor ook een koppelstukje nodig, zodat ik het microfoontje met mijn Iphone kan verbinden. Investeer eventueel nog in een ringlight zodat het licht altijd goed is en maak gebruik van een neutrale achtergrond. Bij de ringlight zit ook al een statief (tripod) bijgeleverd! Vergeet je opstelling niet te testen voordat je langere video’s opneemt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ben je klaar met opnemen? Het bewerken van video’s hoeft niet ingewikkeld te zijn. In mijn cursus Maak je online cursus in 5 stappen’ leer ik je hoe je simpel en snel professionele video’s edit, ook wanneer je nog geen ervaring hebt met editten.

Stap 4: De juiste tools voor je online cursus

Het kiezen van het juiste platform om je cursus te hosten is cruciaal. Mijn persoonlijke favoriet is Huddle; een super toegankelijk en betaalbaar programma voor het maken van je online cursus. De interface van Huddle is intuïtief en eenvoudig te gebruiken, zelfs als je geen technische achtergrond hebt. Zo heb je binnen no-time je cursusinhoud geupload en georganiseerd.

Stap 5: Je online cursus verkopen

Nu je cursus klaar is, is het tijd om ‘m te verkopen! Eindelijk kan je harde werk zich gaan terugverdienen! Dit kan best een uitdagend proces zijn. Maar vertrouw erop dat de aanhouder wint. Je kunt je cursus onder andere verkopen door een e-maillijst op te bouwen en gebruik te maken van e-mailmarketing om je cursus te promoten. Gebruik sociale media zoals Facebook, Instagram en LinkedIn om je bereik te vergroten. Andere opties zijn gratis webinars geven of samenwerken met influencers of andere ondernemers om je bereik te vergroten. Verzamel zoveel mogelijk reviews waaruit het resultaat van je cursus blijkt. En vergeet natuurlijk niet om een overtuigende landingspagina te maken die alle informatie over je cursus overzichtelijk en aantrekkelijk presenteert. Meer weten over hoe je je verkoopproces aanpakt? Lees dan mijn blog over het geautomatiseerd verkopen van je online cursus.

Je eerste online cursus maken; dit wil ik je tot slot nog meegeven

Het maken van je eerste online cursus kan in het begin best overweldigend voelen. Want waar begin je? Het is heel verleidelijk om te blijven hangen in een idee, maar vervolgens niet in actie te komen. Doordat het maken van je cursus als veel en onoverzichtelijk voelt, kan dit je enorm blokkeren. I feel you. Ik zie dagelijks ondernemers die hier tegenaan lopen. Met dit artikel hoop ik je een heel eind op weg te hebben geholpen. De stappen zijn gebaseerd op mijn succesvolle methode waarmee ik ondernemers help om binnen no-time een winstgevende online cursus op te zetten. Wil jij hier ook mee aan de slag (en zeker weten dat je met de juiste dingen bezig bent) zodat je z.s.m. kunt starten met verkopen? Voor slechts 21,95 meld je je al aan. Dit zei een van mijn cursisten erover:

Review maak je online cursus in 5 stappen

Are you ready?

Hoe verkoop je je online cursus

Hi! Ik ben Daphne

Online cursus expert. Zodra jij er klaar voor bent, help ik je graag met het omzetten van je kennis in een winstgevende online cursus. Leer via mijn online cursussen of werk met mij in een 1-1 traject.

Gratis

Van kennis naar kassa e-book

De 5 onmisbare tools die je nodig hebt om razendsnel online cursussen te maken en verkopen, in een handige download!

Toolkit van kennis naar kassa voor op website

Aan de slag met je winstgevende online cursus?

Pas mijn simpele, bewezen strategieën toe of werk met mij 1-1

Chat met Door Met Daphne
Scan de code
Hallo 👋
Word nu geholpen door Daphne!