ChatGPT inzetten voor online cursus - laptop met koffie

7x ChatGPT gebruiken voor je online cursus (+ handige prompts!)

Het maken van een online cursus kost best veel tijd, daar ga ik niet omheen draaien. Maar als het eenmaal staat dan blijft het zich terugverdienen. Met behulp van ChatGPT kan je jouw creatieproces flink versnellen. In dit artikel laat ik je aan de hand van 7 praktische tips zien hoe jij ChatGPT kunt inzetten bij het creëren van je online cursus, inclusief handige prompts die je direct kunt gebruiken.

Voordat je verder leest: Ondanks dat ChatGPT een super fijne tool is, is het geen vervanging van jou als persoon. Jouw potentiële klanten kopen de cursus van JOU; ze gaan ‘aan’ op jouw persoonlijkheid, je visie, jouw ervaring en de unieke oplossing die jij biedt. Onthoud dit wanneer je aan de slag gaat met ChatGPT en neem dingen nooit 1:1 over.

Inhoudsopgave

1. Desk research doen

Het doen van deskresearch helpt je om actuele en betrouwbare informatie te verzamelen, die de basis kan gaan vormen voor je cursus. Gelukkig hoef je daarvoor niet zelf het hele internet af te struinen. Laat ChatGPT dit voor je doen, met prompts zoals:

  • “Wat zijn de nieuwste trends op het gebied van [jouw vakgebied]?”
  • “Geef een overzicht van de belangrijkste theorieën met betrekking tot [onderwerp].”
  • “Wat zijn de voordelen en nadelen van [specifieke methode]?”
  • “Wat voor vooroordelen of bezwaren hebben mensen over [jouw vakgebied]”

2. Een outline voor je cursus bedenken

Een goede outline is essentieel voor een succesvolle cursus. Waarom? Het helpt je om je kennis gestructureerd uit te werken en het zorgt voor een overzichtelijke, logische volgorde van de lesstof. Zo kunnen je cursisten straks makkelijker door de inhoud navigeren. Een duidelijke outline zorgt er ook voor dat alle belangrijke onderwerpen aan bod komen en dat je de leercurve (en daarmee de transformatie) van je cursist goed in de gaten houdt. ChatGPT kan je helpen bij het creëren van zo’n outline. Dit zijn enkele prompts die je hiervoor kunt gebruiken:

  • “Help me een outline te maken voor een cursus over [onderwerp].” 
  • “Welke onderwerpen moeten worden opgenomen in een cursus over [onderwerp]?”
  • “Hoe kan ik een lesplan voor [onderwerp] structureren?”
    (Vul eventueel aan met; “Mijn doelgroep bestaat uit [je doelgroep]”

3. Videoscripts schrijven

Voor het opnemen van je video’s zijn uitgeschreven scripts heel handig. Een goed script helpt je om je boodschap duidelijk en beknopt over te brengen en het zorgt ervoor dat je niets vergeet. ChatGPT kan je helpen bij het schrijven van scripteksten die perfect zijn afgestemd op je doelgroep en het type video dat je wilt maken. Onthoud wel; hoe specifieker jij bent in je input (en dus in de vraag die je stelt aan ChatGPT), des te beter de output. Speel daarmee voor het beste resultaat en verwerk in je verzoek aan ChatGPT bijvoorbeeld ook een uitgebreide beschrijving van je doelgroep, je tone of voice en wat je wel of juist niet in de output wilt hebben.

  • “Schrijf een script voor een uitlegvideo over [onderwerp].”
  • “Geef een voorbeeld van een script voor een interview over [onderwerp].”
  • “Maak een script voor een interactieve video over [onderwerp]?”

4. Feedback geven

Als je je teksten eenmaal hebt uitgeschreven is het altijd goed om er even een paar extra ogen naar te laten kijken. ChatGPT kan delen van je cursus (of bijvoorbeeld een werkboek) evalueren en je suggesties geven voor verbetering. Handig toch? Met deze prompts vraag je ChatGPT om een kritische blik op jouw teksten. Als output krijg je waardevolle tips (die je, indien gewenst, met slechts één extra prompt direct kunt laten verwerken in je tekst). 

  • “Hoe kan ik de leerervaring in deze module verbeteren? [Plak hier je tekst]”
  • “Heb je verbeterpunten voor dit hoofdstuk? [Plak hier je tekst]”
  • Bonus: “Bedankt voor je feedback. Verwerk dit in mijn tekst”

5. Een werkboek maken

Een werkboek kan een hele waardevolle aanvulling zijn op je cursus. Je kunt er extra oefeningen, opdrachten of reflectievragen in verwerken die je cursisten uitdagen om de informatie uit de cursus toe te passen. ChatGPT kan je helpen bij het schrijven van de teksten voor je werkboek of oefeningen verzinnen die goed aansluiten op je cursusinhoud. Zo heb jij in een handomdraai een waardevol en praktisch werkboek staan. Gebruik prompts zoals:

  • “Schrijf een opdracht voor een werkboek over [onderwerp].”
  • “Geef voorbeelden van oefeningen voor [onderwerp].”
  • “Wat zijn goede reflectievragen voor in een werkboek over [onderwerp]?”

6. Blogonderwerpen bedenken

Door regelmatig blogartikelen te publiceren creëer je steeds weer nieuwe ingangen naar je website. Daarnaast laat je met waardevolle content zien dat je veel kennis in huis hebt. Je wordt een autoriteit in je vakgebied, waardoor mensen je sneller vertrouwen en dus sneller tot kopen over zullen gaan. Geen idee waarover je moet schrijven? Zet ChatGPT in bij het bedenken van interessante blogonderwerpen en vraag om ideeën die perfect aansluiten bij je doelgroep en de inhoud van je cursus. Voorbeelden van prompts zijn:

  • “Bedenk tien blogonderwerpen gerelateerd aan [onderwerp].”
  • “Wat zijn actuele thema’s voor een blog over [onderwerp]?”
  • “Welke onderwerpen zijn interessant voor mijn doelgroep in de context van [onderwerp]?”
  • “Maak een opzet voor een blogplanning over [onderwerp]”

7. Social media posts schrijven

Social media kanalen helpen je, net als blogs, om een groot publiek te bereiken. Maar het steeds weer opnieuw bedenken van content kan best een uitdaging zijn. Gelukkig is daar weer de helpende hand van ChatGPT 😉 Hij kan social media posts from scratch voor je schrijven, maar je kunt ‘m ook vragen om op basis van een blogartikel leuke captions te schrijven met praktische tips. Handige prompts zijn:

  • “Schrijf 5 social media posts met praktische tips over [onderwerp]”
  • “Schrijf 5 social media posts voor de lancering van mijn online cursus over [onderwerp]”
  • “Schrijf op basis van mijn blog 3 verschillende social media posts met praktische tips. [Plak de tekst van je blog]”

Bonus: Video’s laten uitschrijven

Tot slot nog een bonus tips, die weliswaar niks met ChatGPT te maken heeft, maar die wél super handig is! Laat je video’s transcripten met Descript, oftewel; laat jouw gesproken tekst uitschrijven tot een tekst. Super handig als je de inhoud van je video’s bijvoorbeeld in een werkboek wilt verwerken of als je liever spreekt in plaats van schrijft. (Maak in dat geval van een podcast opname een blogtekst met Descript). Het enige wat je hoeft te doen is je video / voice te uploaden en er een tekst van te laten maken. Dat kan met één klik op de knop!

Klaar om te verkopen?

Door deze zeven tips toe te passen, laat je ChatGPT voor je werken om je online cursus te ontwikkelen. En als je cursus dan eenmaal staat wil je ‘m natuurlijk blijven verkopen. Kom maar op met dat passieve inkomen! Er zijn vele manieren om je cursus onder de aandacht te brengen. Wil je zeker weten dat je met de juiste dingen bezig bent? Volg dan mijn cursus “Je online cursus winstgevend verkopen”. Daarmee ga je strategisch aan de slag, op basis van mijn bewezen winnende strategie. 

Hoe verkoop je je online cursus

Hi! Ik ben Daphne

Online cursus expert. Zodra jij er klaar voor bent, help ik je graag met het omzetten van je kennis in een winstgevende online cursus. Leer via mijn online cursussen of werk met mij in een 1-1 traject.

Gratis

Van kennis naar kassa e-book

De 5 onmisbare tools die je nodig hebt om razendsnel online cursussen te maken en verkopen, in een handige download!

Toolkit van kennis naar kassa voor op website

Aan de slag met je winstgevende online cursus?

Pas mijn simpele, bewezen strategieën toe of werk met mij 1-1

Chat met Door Met Daphne
Scan de code
Hallo 👋
Word nu geholpen door Daphne!